Babka ziemniaczana z chorizzo
Składniki ;
- 0,5 kg czystych , obranych ziemniaków
- 80 gram kiełbasy chorizzo
- 2 duże łyżki obsmażonych pieczarek
- 2 duże łyżki usmażonej cebulki
- 2 duże łyżki swojskich skwarek
- 2 duże łyżki smalcu ze skwarek
- 1 duże jajko L
- 1 duża łyżka mąki pszennej
- sól , pieprz , majeranek , gałka muszkatolowa – wszystko wg. smaku , ale pieprz i sól musi być czuć
- smalec do wysmarowania foremek
- bułka tarta do wysypania foremek
- rozpuszczony smalec do wygładzenia wierzchu – 2 łyżki na małą foremkę , czyli 8 łyżek razem
Wykonanie ;
Przepis znany i lubiany od czasu naszych babć , jednak ciągle na topie . Babka ziemniaczana , czy kartoflak zależnie od regionu zmienia trochę składniki jednak ziemniaki utarte na drobnych oczkach są w każdej wersji . Użyłam swojskiego smalczyku ze skwarkami i portugalskiej kiełbasy chorizzo . Jest ona dość tłusta , bardzo pikantna i mocno paprykowa . Piekłam w małych foremkach , ale można upiec w jednej większej tylko aby zapełnić 3/4 wysokosci foremki , ponieważ babka trochę urośnie . Można ją zjeść od razu na gorąco , lub odsmażaną na patelni na drugi dzień . Świetnie smakuje z sosem czosnkowym . Ziemniaki należy utrzeć na drobnych oczkach i wymieszać z wcześniej pokrojoną kiełbaską chorizzo , podsmażonymi pieczarkami , cebulką , jajkiem , mąką i przyprawami oraz skwareczkami i roztopionym smalcem .Trzeba bardzo dobrze wyrobić masę drewnianą łyżką . Wcześniej wysmarowane tłuszczem i wysypane tartą bułką foremki wypełniamy do 3/4 wysokości i polewamy wierzchy smalczykiem i już wygładzamy łyżką . Pieczemy w temperaturze 180 st. C. góra- dół przez godzinę . Babka ma być rumiana z wierzchu i miękka w środku . Ja piekłam w foremkach silikonowych – były małe babki . W większej foremce należy wydłużyć czas pieczenia i można użyć turboobiegu .