Beuf Strogonof
Składniki ;
- 0,5 kg polędwicy wołowej
- 1 duża cebula
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 szklanka bulionu – rosołu
- 4 małe twarde ogórki kiszone
- 6 małych pieczarek
- 0,5 szklanki śmietanki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- olej do obsmażenia
- ziele angielskie , sól , pieprz , czerwona papryka ostra
- pół szklanki armaniaku lub koniaku na koniec
Wykonanie ;
Składniki odgrywają zasadniczą rolę , jeśli je pozmieniacie to będzie już inne danie . To jest stary przepis mojej mamy . Pamietam , że nie mogłam się doczekać aż będzie gotowe to jej danie popisowe . Właśnie z tym armaniakiem na końcu to jest rewelacja . Poledwicę kroimy w cienkie podłużne paseczki wielkości małego palca . Cebulę w piórka , ogórki w kostkę a pieczarki w plasterki . W talerzu naszykować mąkę . Mieso obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju na złoto , przełożyć do rondla a na tym samym oleju obsmażyć cebulkę i pieczarki . Wszystkie składniki połączyć w rondlu i zalać rosołem – ja dałam rosół z kaczki . Przyprawić porządnie . Danie ma być pikantne i kremowe . Dusić aż polędwica będzie miękka . Wtedy dopiero dodać koncentrat pomidorowy . Zagotowac razem , dodać armaniaku i śmietany . Już nie gotować . Podawać z bagietką czosnkową lub kluseczkami albo ewentualnie z kaszą perłową . Do tego pasuje dobre czerwone wino wytrawne .