Beuf Strogonof

Beuf Strogonof

      Składniki ;

  •  0,5 kg polędwicy wołowej
  •  1 duża cebula
  •  1 mały koncentrat pomidorowy
  •  1 szklanka bulionu – rosołu
  •  4 małe twarde ogórki kiszone
  •  6 małych pieczarek
  •  0,5 szklanki śmietanki
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  olej do obsmażenia
  •  ziele angielskie , sól , pieprz , czerwona papryka ostra
  •  pół szklanki armaniaku lub koniaku na koniec

    Wykonanie ;

Składniki odgrywają zasadniczą rolę , jeśli je pozmieniacie to będzie już inne danie . To jest stary przepis mojej mamy . Pamietam , że nie mogłam się doczekać aż będzie gotowe to jej danie popisowe . Właśnie z tym armaniakiem na końcu to jest rewelacja . Poledwicę  kroimy w cienkie podłużne paseczki wielkości małego palca . Cebulę w piórka , ogórki w kostkę a pieczarki w plasterki . W talerzu naszykować  mąkę . Mieso obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym oleju na złoto , przełożyć do rondla a na tym samym oleju obsmażyć cebulkę i pieczarki . Wszystkie składniki połączyć w rondlu i zalać rosołem – ja dałam rosół z kaczki . Przyprawić porządnie . Danie ma być pikantne i kremowe . Dusić aż polędwica będzie miękka . Wtedy dopiero dodać koncentrat pomidorowy . Zagotowac razem , dodać armaniaku i śmietany . Już nie gotować . Podawać z bagietką czosnkową lub kluseczkami albo ewentualnie z kaszą perłową . Do tego pasuje dobre czerwone wino wytrawne .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *