Zupa jarzynowa z pulpetami

Zupa jarzynowa z pulpetami

      Składniki ;

  •  1 spora włoszczyzna
  •  0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe z cielęciną
  •  1 jajko L
  •  duża łyżka masła
  •  1/4 białej kapusty
  •  3 – 4 ziemniaki
  •  2 łyżki mąki
  •  przyprawy ; sól , pieprz , natka pietruszki , listek laurowy , czosnek – opcjonalnie

    Wykonanie ;

Czasami mamy ochotę na szybki obiadek pożywny i  jednogarnkowy . Proszę bardzo pyszna zupa z pulpecikami . Włoszczyznę , ziemniaki i kapustę po oczyszczeniu kroimy w drobną kostkę , pora w plasterki . Pora zezlocić na maśle w rondlu , dodać włoszczyznę , kapustę oraz ziemniaki i zalać wrzątkiem . Zagotować . W tym czasie z doprawionego mięsa mielonego z przyprawami i jajkiem formować małe kulki i obtaczać je w mące . Do zagotowanej zupy wrzucać delikatnie kulki mięsne . Pogotować jeszcze około 15 minut . Nasze danie jednogarnkowe jest gotowe bardzo szybko . Pulpeciki robię z mięsa wieprzowego z cielęciną , dlatego szybko są miękkie , ale możecie użyć każdego mięsa , które akurat macie w domu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *