Boczek pieczony soczysty i miękki
-
Zakupy;
- 1,5 kg.chudego boczku
- 1 główka czosnku
- majeranek
- sól,pieprz
Wykonanie;
48 godzin przed pieczeniem boczek natrzeć solą,pieprzem i majerankiem dość grubo-jak widać na zdjęciu. Obrać i posiekać główkę czosnku.Obłożyć boczek czosnkiem z każdej strony,im więcej czosnku-tym lepszy aromat i smak. Zamknąć do szczelnego naczynia i odstawić do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie podlać boczek połową szklanki wody pod spód,przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200st.C. na 1,5 godziny na program z termoobiegiem.Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie,pozwolić wyparować wodzie.Dopiec boczek do końca bez przykrycia.Tak pieczony jest aromatyczny,mięciutki i zawsze się udaje.Zawsze pieczemy tyle czasu ile waży mięso,to taka ciekawostka,jednak sprawdza się.
Bardzo ciekawe przepisy do zastosowania w mojej kuchni.Proszę o równie dobre następne.Pozdrawiam serdecznie autorkę bloga.