Szybkie i łatwe ciasto drożdżowe

Szybkie i łatwe ciasto drożdżowe


 

  • Składniki na ciasto;
  • 0,5 kg mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dkg.drożdży
  • pół kostki margaryny Kasia
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • zapach rumowy
  • bakalie opcjonalnie-tutaj są wiśnie ze spirytusu

  • Składniki na kruszonkę;
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 60 gr. schłodzonej margaryny=1/4 kostki

  Wykonanie;

Mleko podgrzać,dodać do niego rozkruszone drożdże , 2  łyżki cukru i 3  łyżki mąki .Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

W tym czasie resztę mąki przesiać do miski,dodać sól,cukier, cukier waniliowy, jajka, otartą skórkę z cytryny,zapach rumowy oraz rozpuszczoną letnią margarynę.Na końcu dodać zaczyn,wyrobić ciasto robotem lub mikserem na gładką masę,dodać bakalie.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem  blaszki- tutaj podwójna keksówka i mała babeczka na dodatek wyszła.Ciasto rośnie w czasie pieczenia,proszę o tym pamiętać.Z podanych wyżej  składników zagnieść szybko ciasto na kruszonkę,posypać obficie ciasto w blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku na 180’C.przez 45 minut.To ciasto można zrobić z owocami kandyzowanymi jak i bakaliami,zawsze się udaje .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *