Pierogi, przepis na idealne ciasto

Pierogi, przepis na idealne ciasto


  • Składniki ;
  • 400gram mąki pszennej
  • 125ml.wody
  • 125ml.mleka
  • 2 duże łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta kurkumy

        Wykonanie;

Mąkę przesiać do miski.Wodę wraz z mlekiem zagotować,dodać masło i wymieszać-następnie połączyć z mąką.Dodać sól i kurkumę,wymieszać na jednolitą masę. Zagniatać ciasto około 5 minut dość energicznie. Odstawić pod ściereczką do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie można wałkować i lepić pierogi z mięsem,ruskie,z owocami czy grzybami.Ciasto jest elastyczne,nie pęka w czasie gotowania i ma ładny kolor dzięki kurkumie.Normalny czas gotowania pierogów to 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Dzięki dodatkowi masła ciasto jest pachnące i smakuje wybornie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *