Boczek pieczony soczysty i miękki

Boczek pieczony soczysty i miękki


 

  • Zakupy;

  • 1,5 kg.chudego boczku
  • 1 główka czosnku
  • majeranek
  • sól,pieprz

 


  Wykonanie;

48 godzin przed pieczeniem boczek natrzeć solą,pieprzem i majerankiem dość grubo-jak widać na zdjęciu. Obrać i posiekać główkę czosnku.Obłożyć boczek czosnkiem z każdej strony,im więcej czosnku-tym lepszy aromat i smak. Zamknąć do szczelnego naczynia i odstawić do lodówki na 48 godzin.Po tym czasie podlać boczek połową szklanki wody pod spód,przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200st.C. na 1,5 godziny na program z termoobiegiem.Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie,pozwolić wyparować wodzie.Dopiec boczek do końca bez przykrycia.Tak pieczony jest aromatyczny,mięciutki i zawsze się udaje.Zawsze pieczemy tyle czasu ile waży mięso,to taka ciekawostka,jednak sprawdza się.

 



1 thought on “Boczek pieczony soczysty i miękki”

  • Bardzo ciekawe przepisy do zastosowania w mojej kuchni.Proszę o równie dobre następne.Pozdrawiam serdecznie autorkę bloga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *