Budyń waniliowy

Budyń waniliowy

      Składniki ;

  • 500 ml tłustego mleka , może być mleko roślinne
  • 2 żółtka z jajek L
  • 2,5 łyżki cukru
  • 1 duża czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego , lub wyskrobać pół laski wanilii
  • sok lub mus malinowy do polania

    Wykonanie ;

Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki , resztę zagotować z cukrem i wanilią . W odlanej części mleka roztrzepać trzepaczką żółtka oraz mąkę . Alergicy mogą użyć mleka migdałowego . Gdy mleko się gotuje dodać mieszankę z mąką . Zagotować do zgęstnienia budyniu i rozlać do miseczek wcześniej opłukanych zimną wodą . Aby nie robił się kożuch przykrywam lekko folią spożywczą zostawiając trochę dostępu powietrza . Podaję z musem lub sokiem malinowym , ale może być inny , jak kto lubi .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *