Chleb z ziarnami na drożdżach
Składniki ;
- 2,5 szklanki bardzo ciepłego mleka
- 5 dkg świeżych drożdży
- 3 duże łyżki słonecznika
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki cukru – ja dałam brązowy
- 1 łyżeczka soli
- 700 gram mąki , ja dałam żytnią pół na pół z krupczatką
- 1 duża łyżka siemienia
Wykonanie ;
Podczas pieczenia chleba najwazniejsze chyba jest , żeby temperatura wszystkich składników oraz użytych naczyń byla taka sama jak w pomieszczeniu . Każdy lubi zapach świeżego chroniącego chlebka , dlatego ten przepis jest bardzo łatwy i naprawdę każdy może go zrobić . Do misy wlać bardzo ciepłe mleko i wkruszyć drożdże . Posypać 2 łyżkami mąki z cukrem i poczekać okolo 5 – 7 minut aż drożdże ruszą . Wtedy dodać resztę mąki ,sól i ziarna – wyrobić ręcznie , a pod koniec dodać olej . Bardzo dobrze wyrobić ciasto . Jest ono niezbyt ścisłe i tak ma być . Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem obok źródła ciepła na około pół godzinki . U mnie zawsze jest to na drzwiczkach od piekarnika ustawionego na 80 stopni C. Po tym czasie , gdy ciasto już pozwoliło swoją objętość , przerobić jeszcze raz i wyłożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia , lub wysmarowanych tłuszczem . Posmarować wierzchy mlekiem i posypać ziarnami . Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. , delikatnie wstawić blaszki i piec 55 minut na turboobiegu , w zależności od piekarnika . Taki chlebek sam znika , wystarczy posmarowany masełkiem . Nie powstydzicie sie takiego chlebka nawet na Świątecznym stole .