Chleb ziarnisty bez mąki na białym serze

Chleb ziarnisty bez mąki na białym serze

      Składniki ;

  • 250 gram chudego białego twarogu – może być też półtłusty
  • 200 ml maślanki
  • 3 jajka L
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 12 dużych łyżek otrębów – u mnie pszenne ale mogą być inne pół na pół
  • 10 dużych łyżek ziaren – u mnie mieszanka ziaren siemienia , słonecznika i pestek dyni – wybierzcie jakie lubicie
  • 2 duże łyżki czarnuszki

    Wykonanie ;

Jak już obiecałam wielu z Was – popracowałam nad wykonaniem chlebka , który jest lekki , szybko się robi i nie czerstwieje na drugi dzień . Przedstawiam chlebek na białym serze , maślance i ziarnach bez wyrastania . Gdy masz wszystkie składniki pod ręką to samo wykonanie zajmuje kilka minut dosłownie . Właściwie wszystko można zrobić widelcem i łyżką . Piekarnik nagrzać na 180 st. C. z termoobiegiem . Do miski wrzucić ser i rozgnieść widelcem razem z jajkami , nie musi to być gładka masa , ponieważ ser jest niewyczuwalny w chlebie . Wlać maślankę , dodać sól – ja lubię słony chleb , więc było ciut więcej niż łyżeczka . Wymieszać i dodawać kolejno otręby z sodą oraz ziarna . Jedną łyżkę czarnuszki do środka , drugą do posypania . Wszystko dobrze wymieszać . Ciasto nie jest ścisłe ani lejące . Wyłożyć łyżką do średniej pasztetówki na papierze do pieczenia skropionym na dnie oliwką . Docisnąć na całej powierzchni łyżką , posypać resztą czarnuszki . Wstawić do piekarnika na poziomie poniżej połowy . Piec 45 – 50 minut . Po tym czasie wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić chlebek do odpoczęcia na 10 minut . Następnie wyjąć chlebek na kratkę , wystudzić dobrze i już można zajadać z przyjemnością . Zachowuje świeżość jak nie jest przepieczony zbyt długo . Nie kruszy się podczas krojenia . Ma tylko jedną wadę – szybko znika ; )



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *