Chłodnik litewski

Chłodnik litewski

     Składniki ;

  • 2 – 3 spore buraki botwinkowe z liśćmi
  • 300 ml rosołu klarowanego z kurczaka
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 spory ogórek
  • 350 ml jogurtu 1,5%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 – 6 rzodkiewek
  • 1 – 2 jajka na twardo na osobę
  • koperek i szczypiorek do dekoracji
  • sól , pieprz , cukier do smaku

    Wykonanie ;

Nie ma nic lepszego na gorące dni niż chłodniczek , dlatego polecam go z całego serca kochani . Jest szybki w wykonaniu i można zrobić nawet na 2 dni , a dla smakoszy zamiast jajka można dać ziemniaczki z tłuszczykiem i skwarkami . U mnie wersja light czyli z jajkiem  . Na wcześniej ugotowany rosół wrzucamy poszatkowane buraczki z liśćmi , zagotować 2 – 3 minuty i dodać sok z cytryny sól i cukier do smaku ewentualnie pieprz . Czosnek i ogórka oraz rzodkiewki drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach , a oddzielnie ugotować jajka na twardo . Do przestudzonej zupy dodać jogurt czosnek , ogórka i rzodkiewki . Wystudzić  i dodać jogurt . Przed podaniem dodać koperek oraz szczypiorek i jajka na twardo . Chłodnik podajemy dobrze schłodzony z lodówki .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *