Chłodnik litewski
Składniki ;
- 2 – 3 spore buraki botwinkowe z liśćmi
- 300 ml rosołu klarowanego z kurczaka
- 50 ml soku z cytryny
- 1 spory ogórek
- 350 ml jogurtu 1,5%
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 – 6 rzodkiewek
- 1 – 2 jajka na twardo na osobę
- koperek i szczypiorek do dekoracji
- sól , pieprz , cukier do smaku
Wykonanie ;
Nie ma nic lepszego na gorące dni niż chłodniczek , dlatego polecam go z całego serca kochani . Jest szybki w wykonaniu i można zrobić nawet na 2 dni , a dla smakoszy zamiast jajka można dać ziemniaczki z tłuszczykiem i skwarkami . U mnie wersja light czyli z jajkiem . Na wcześniej ugotowany rosół wrzucamy poszatkowane buraczki z liśćmi , zagotować 2 – 3 minuty i dodać sok z cytryny sól i cukier do smaku ewentualnie pieprz . Czosnek i ogórka oraz rzodkiewki drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach , a oddzielnie ugotować jajka na twardo . Do przestudzonej zupy dodać jogurt czosnek , ogórka i rzodkiewki . Wystudzić i dodać jogurt . Przed podaniem dodać koperek oraz szczypiorek i jajka na twardo . Chłodnik podajemy dobrze schłodzony z lodówki .