CIASTECZKA OWSIANE NA MIODZIE

Składniki ;
- 300 gram płatków owsianych
- 100 gram mąki pszennej
- 100 gram suszonych owoców jakie lubicie – tutaj żurawina i rodzynki sułtańskie
- 200 gram masła lub oleju ( kokosowego , migdałowego lub słonecznikowego )
- 40 – 60 gram miodu – tutaj rzepakowy
- 200 gram zmielonych migdałów lub mieszanki orzechów
- szczypta soli
Wykonanie ;
Te ciasteczka są zawsze na czasie czy to zima czy lato , dodatki typu miód czy przyprawa korzenna sprawdzają się na święta . U mnie są na miodzie , dałam minimalną ilość ale spokojnie można dać więcej jak lubisz słodko . Tłuszcz i miód rozgrzać w rondelku do połączenia składników . W misce połączyć wszystkie pozostałe składniki i zalać dobrze ciepłym tłuszczem z miodem . Wyrobić do połączenia składników . Dać odpocząć ciastu 5 – 10 minut . Po tym czasie odrywać małe kawałki , formować kulki lub paluszki , układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . U mnie sprawdza się mata do pieczenia beztłuszczowego . Piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku na 180 st.C. na turboobiegu około 15 minut na złoty kolor . Czas pieczenia może być różny zależnie od grubości ciasteczek . Wyjmujemy na kratkę do ostudzenia .