Ciasto Drożdżowe z kruszonką Babci Frani
Składniki ;
- 1 kg mąki pszennej
- 8,5 dkg drożdży świeżych
- 10 dkg brązowego cukru – jest mniej słodki
- 8 żółtek z jajek L
- 0,4 l. mleka
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany
- 3/4 kostki płynnego masła
- 2 torebki cukru waniliowego Bourbon
- 10 kropli araku
- 50 ml. rumu lub innego alkoholu 40%
- otarta skórka z połowy cytryny i pomarańczy
- szczypta soli
- rodzynki opcjonalnie
Składniki na kruszonkę ;
- 4 duże łyżki mąki
- 2 duże łyżki masła
- 4 duże łyżki cukru i 1 cukier waniliowy
Wykonanie ;
Kilka lat szukałam prawdziwego przepisu na to pyszne ciasto , aż w końcu dopracowałam je do takiego smaku jaki pamiętamy wszyscy w rodzinie gdy to robiła Babcia Frania . Babcia Frania była cukiernikiem w Hotelu Warszawa , tylko ona robiła najlepsze ciasto drożdżowe , makowce i babki wielkanocne . Teraz już mogę sie z wami podzielić tym przepisem . Ciasto jest trochę wilgotne i nadaje się na bułeczki z marmoladą jak i z serem oraz na ciasto z owocami lub tylko z kruszonką . Masło rozpuścić w naczyniu – ja w mikrofali .Podgrzać połowę mleka . Do miski wlać ciepłe mleko , pokruszyć do niego drożdże i zasypać 2 łyżkami mąki i cukru . Przykryć , odstawić w ciepłym miejscu na jakiś kwadrans . Oddzielić żółtka od białek . Żółtka utrzeć z solą i cukrem na puch . Dodać do nich mleko , śmietanę , wsypać mąkę . Dodać zaczyn oraz masło i wszystkie dodatki , skórki i rodzynki . Najpierw łyżką drewnianą a potem ręcznie wyrobić ciasto na gładką kulę . Przykryć i odstawić na 20 – 30 minut , aż ładnie wyrośnie . Przerobić jeszcze raz .
Ponieważ mam małą keksowkę , to zrobiłam kilka bułeczek z białym serem i z konfiturą malinową . Bułeczki smarowałam rozbełtanym jajkiem i na to posypałam kruszonkę . Ser ze śmietaną oraz cukrem waniliowym i cynamonem rozgniotłam tylko . Foremkę do ciasta wysmarowałam masłem i włożyłam ciasto do 3/4 wysokości formy . Posmarowałam jajkiem i posypałam obficie kruszonką . Postało jeszcze 10 minut przed włożeniem do pieca . Bułeczki piekłam 30 minut na 180 st . C. a ciasto 55 minut w tej samej temperaturze i też z termoobiegiem , ale to zależy od piekarnika i wielkości blaszki . Gdy tylko patyczek jest suchy należy ciasto wyjąć z pieca .