Ciasto Drożdżowe z kruszonką Babci Frani

Ciasto Drożdżowe z kruszonką Babci Frani

      Składniki ;

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8,5 dkg drożdży świeżych
  • 10 dkg brązowego cukru – jest mniej słodki
  • 8 żółtek  z jajek L
  • 0,4 l. mleka
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany
  • 3/4 kostki płynnego masła
  • 2 torebki cukru waniliowego Bourbon
  • 10 kropli araku
  • 50 ml. rumu lub innego alkoholu 40%
  • otarta skórka z połowy cytryny i pomarańczy
  • szczypta soli
  • rodzynki opcjonalnie

      Składniki na kruszonkę ;

  • 4 duże łyżki mąki
  • 2  duże łyżki masła
  • 4 duże łyżki cukru i 1 cukier waniliowy

     Wykonanie ;

Kilka lat szukałam prawdziwego przepisu na to pyszne ciasto , aż w końcu dopracowałam je do takiego smaku jaki pamiętamy wszyscy w rodzinie gdy to robiła Babcia Frania . Babcia Frania była cukiernikiem w Hotelu Warszawa , tylko ona robiła najlepsze ciasto drożdżowe , makowce i babki wielkanocne . Teraz już mogę sie z wami podzielić tym przepisem . Ciasto jest trochę wilgotne i nadaje się na bułeczki z marmoladą jak i z serem oraz na ciasto z owocami lub tylko z kruszonką . Masło rozpuścić w naczyniu – ja w mikrofali .Podgrzać połowę mleka . Do miski wlać ciepłe mleko , pokruszyć do niego drożdże i zasypać 2 łyżkami mąki i cukru . Przykryć , odstawić w ciepłym miejscu na jakiś kwadrans . Oddzielić żółtka od białek . Żółtka utrzeć z solą i cukrem na puch . Dodać do nich mleko , śmietanę , wsypać mąkę . Dodać zaczyn oraz masło i wszystkie dodatki , skórki i rodzynki . Najpierw łyżką drewnianą a potem ręcznie wyrobić ciasto na gładką kulę . Przykryć i odstawić na 20 – 30 minut , aż ładnie wyrośnie . Przerobić jeszcze raz .

Ponieważ mam małą keksowkę , to zrobiłam kilka bułeczek z białym serem i z konfiturą malinową . Bułeczki smarowałam rozbełtanym jajkiem i na to posypałam kruszonkę . Ser ze śmietaną oraz cukrem waniliowym i cynamonem rozgniotłam tylko . Foremkę do ciasta wysmarowałam masłem i włożyłam ciasto do 3/4 wysokości formy . Posmarowałam jajkiem i posypałam obficie kruszonką . Postało jeszcze 10 minut przed włożeniem do pieca . Bułeczki piekłam 30 minut na 180 st . C. a ciasto 55 minut w tej samej temperaturze i też z termoobiegiem , ale to zależy od piekarnika i wielkości blaszki . Gdy tylko patyczek jest suchy należy ciasto wyjąć z pieca .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *