Ciasto drożdżowe z wiśniami na spirytusie i kruszonką – Duża blacha

Ciasto drożdżowe z wiśniami na spirytusie i kruszonką – Duża blacha

   Składniki na ciasto;

  • 5 jajek L
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 dkg drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 180 gram rozpuszczonego chłodnego masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka kandyzowanych skórek z pomarańczy i cytryny
  • 10 kropli zapachu rumowego
  • 1/4 łyżeczki soli

    Na kruszonkę ;

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 duże łyżki zimnego masła
  • 2 żółtka

    Oraz ;

  • słoik wiśni ze spirytusu
  • 2 białka do wysmarowania ciasta

    Wykonanie;

Z połowy mleka i drożdży oraz 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia około 10 minut . Wsypać mąkę przez sito do miski . Dodać rozczyn . W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka całe z cukrem i solą . Dolać mleko , olej i dodać zapach rumowy i skórki kandyzowane . Całość przelać do miski z mąką . Wyrabiać hakowymi końcówkami robotem ażciasto się połączy . Dolać letnie masło . Wyrobić na jednolitą gładką masę . Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia ciasta . Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz szybko zagnieść . Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką . Zagnieść kruszonkę z podanych składników . Wyłożyć ciasto na blachę , wysmarować rozmąconymi  białkami . Posypać grubo kruszonką na przemian z wiśniami . Rozgrzać piekarnik na 170 st.C. z termoobiegiem . Piec około 45-50 minut do suchego patyczka .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *