Ciasto drożdżowe z wiśniami na spirytusie i kruszonką – Duża blacha
Składniki na ciasto;
- 5 jajek L
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 7 dkg drożdży
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 180 gram rozpuszczonego chłodnego masła
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka kandyzowanych skórek z pomarańczy i cytryny
- 10 kropli zapachu rumowego
- 1/4 łyżeczki soli
Na kruszonkę ;
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 3 duże łyżki zimnego masła
- 2 żółtka
Oraz ;
- słoik wiśni ze spirytusu
- 2 białka do wysmarowania ciasta
Wykonanie;
Z połowy mleka i drożdży oraz 2 łyżek cukru zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia około 10 minut . Wsypać mąkę przez sito do miski . Dodać rozczyn . W oddzielnym naczyniu zmiksować jajka całe z cukrem i solą . Dolać mleko , olej i dodać zapach rumowy i skórki kandyzowane . Całość przelać do miski z mąką . Wyrabiać hakowymi końcówkami robotem ażciasto się połączy . Dolać letnie masło . Wyrobić na jednolitą gładką masę . Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia ciasta . Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz szybko zagnieść . Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką . Zagnieść kruszonkę z podanych składników . Wyłożyć ciasto na blachę , wysmarować rozmąconymi białkami . Posypać grubo kruszonką na przemian z wiśniami . Rozgrzać piekarnik na 170 st.C. z termoobiegiem . Piec około 45-50 minut do suchego patyczka .