Karpatka z truskawkami

Karpatka z truskawkami

   Składniki na ciasto ;

  • 130 gr.masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 czubata  szklanka mąki
  • 5 jajek L
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na krem;

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 duże łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 kostka miękkiego masła

    Dodatkowo;

  • 40 dkg czystych truskawek
  • czekolada do posypania
  • masło i mąka do formy

    Wykonanie;

W garnku zagotować wodę z masłem . Wsypać mąkę i ucierać energicznie drewnianą łyżką aż powstanie gładka , jednolita masa . Przełożyć do miski . Po ostudzeniu masy dodać jajka i proszek do pieczenia . Zmiksować robotem na gładką masę . Ciasto podzielić na 2 części . W uprzednio nagrzanym do 200st.C. piekarniku – bez termoobiegu – pieczemy każdą część ciasta oddzielnie około 25 minut . Formę do pieczenia wcześniej wysmarować masłem i posypać mąką , lub piec na papierze , wtedy bez smarowania . Tutaj jest foremka 25 x 36 cm. Ciasto wykładamy sylikonową łopatką aby zbytnio się nie kleiło , można też co jakiś czas moczyć łopatkę w ciepłej wodzie , wtedy ciasto łatwiej się wam rozprowadzi na blasze . W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika , aby ciasto nie opadło . Po upieczeniu 1 warstwy całą operację powtórzyć z drugą częścią ciasta .

Ugotować budynie . Odlać pół szklanki mleka  gdzie rozrobić budynie i cukier . Resztę mleka zagotować . Dolać rozrobiony budyń do wrzącego mleka i wymieszać aż masa zgęstnieje około 2 minuty . Ostudzić . Mieszać dość często aby nie zrobił się korzuch a pod koniec przykryć folią spożywczą i dostudzić . Masło ubijać mikserem aż podwoi objętość , dodawać budyń po łyżce aż składniki ładnie nam się połączą . Tak powstały krem wysmarować na 1 z blatów – na stronie z fałdkami . Zostawić dwie łyżki kremu na dekorację na wierzchu .  Ułożyć na to umyte i wyszypułkowane truskawki . Przykryć drugim blatem . Na środku wyłożyć pozostawiony krem , udekorować truskawkami oraz posypać czekoladą w proszku . Wystudzić dobrze przed podaniem .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *