Pilaw Warzywny

Pilaw Warzywny

Składniki ;

  • Szklanka bulionu warzywnego lub kostka warzywna ( najlepiej swojego wyrobu )
  • 100 gram kaszy jęczmiennej
  • 2 papryki czerwone
  • 3 marchewki
  • 3 małe cukinie
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • sól i pieprz grubo mielony
  • 5 łyżek oliwy
  • 100 gram migdałów , 100 gram orzechów nerkowca  i 100 gram orzechów  włoskich ,
  • garść pestek dyni oraz kilka orzechów laskowych

    Wykonanie ;

Kaszę ugotować wg. zaleceń jak na opakowaniu . Migdały zalać wrzątkiem .  Marchewki papryki oraz cukinie czyścimy i kroimy w kostkę . W dyżym rondlu rozgrzać oliwę ( nie byłabym sobą – więc dołożyłam 1 łyżeczkę masła ) . Na rozgrzany tłuszcz wkładamy marchewkę i przesmażamy około 4-5 minut , często mieszając . Następnie dodajemy cebulę i czosnek . Nadal mieszamy i smażymy aż się cebula zeszkli . Można przykryć pokrywką na chwilę , wtedy cebula szybciej zmięknie . Potem dodajemy paprykę i cukinię . Podsmażamy i dodajemy pieprz grubo zmielony ,bulion i dokładnie mieszamy . Dusimy pod przykryciem dosłownie 8 minut . Wtedy warzywa są chrupiące . Dodajemy kaszę , orzechy , pestki dyni oraz obrane migdały . W tym momencie sprawdzamy smak i ewentualnie dosalamy . Ja nie dosoliłam , ponieważ smaki i aromaty są bardzo dobrze wyczuwane w tej postaci .  Jak ktoś lubi bardziej syte danie to może dołożyć jeszcze trochę ugotowanej  ciecierzycy . Z powyższych składników wychodzą 4 spore porcje . Smakuje wybornie na gorąco jak i na zimno .



1 thought on “Pilaw Warzywny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *