Chlodnik litewski

Chlodnik litewski

Składniki ;

  • Litr rosołu na cielęcinie
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 pęczki botwinki
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • 0,5 litra jogurtu naturalnego
  • pół szklanki zakwasu z buraków lub sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Botwinkę pokroić razem z łodygami i liśćmi i ugotować w rosole ok 10 minut . Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz zakwasu z buraków jeśli mamy , ewentualnie sok z 1 cytryny  . Ostudzić  . Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zostawić na sicie aby sok z nich odciekł . Rzodkiewki również zetrzeć na tarce lub pokroić drobniutko . Szczypiorek i koperek posiekać . Do zimnej botwinki dodajemy przygotowane składniki wraz z jogurtem . Na końcu dodać sól i pieprz do smaku wg. wlasnego upodobania  , niektórzy dodają również cukru . Podawać dobrze schłodzony z jajkiem na twardo  .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *