Ciasto magiczne
Składniki ;
- 125 gram mąki
- 140 gram masła lub Kasi rozpuścić
- 2 łyżeczki wanilii z Madagaskaru
- 130 gram cukru pudru
- 5 jajek L
- sok z jednej cytryny
- 500 ml. letniego mleka
- szczypta soli
Wykonanie ;
Ciasto jest magiczne dlatego , że przewijają się tutaj 3 smaki , które jakby są ułożone warstwami . I tak jest smak biszkoptu , sernika oraz cytrynowy . Najwazniejsza sprawa to żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej , mleko może być ciut podgrzane nawet . Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy . Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę . Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę . Do masy jajecznej dodać rozpuszczone masło , letnie mleko , przesianą mąkę , wanilię i sok z cytryny oraz partiami dodawać piane z białek . Mieszać szpatułką do połączenia składników . Ciasto jest rzadkie , ale tak ma być . Wylać do formy – najlepiej 20 x 20 cm wyłożonej papierem . Ja użyłam formy teflonowej to tylko posmarowałam ją masłem . Wczesniej nagrzewamy piekarnik na 170 stopni bez turboobiegu i pieczemy okolo 60 minut . Gdy sie zrumieni i zacznie pękać – jest już dobre . Studzimy z uchylonymi drzwiczkami piekarnika , nastepnie wystawiamy i już całkiem wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc . Przed podaniem posypać cukrem pudrem . Można też polać polewą cytrynową .