Ciasto magiczne

Ciasto magiczne

 

     Składniki ;

  • 125 gram mąki
  • 140 gram masła lub Kasi rozpuścić
  • 2 łyżeczki wanilii z Madagaskaru
  • 130 gram cukru pudru
  • 5 jajek L
  • sok z jednej cytryny
  • 500 ml. letniego mleka
  • szczypta soli

    Wykonanie ;

Ciasto jest magiczne dlatego , że przewijają się tutaj 3 smaki , które jakby są ułożone warstwami . I tak jest smak biszkoptu , sernika oraz cytrynowy .   Najwazniejsza sprawa to żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej , mleko może być ciut podgrzane nawet . Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy . Żółtka ubić z cukrem na białą puszystą masę . Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę . Do masy jajecznej dodać rozpuszczone masło , letnie mleko , przesianą mąkę , wanilię i sok z cytryny oraz partiami dodawać piane z białek . Mieszać szpatułką do połączenia składników . Ciasto jest rzadkie , ale tak ma być . Wylać do formy – najlepiej 20 x 20 cm wyłożonej papierem . Ja użyłam formy teflonowej to tylko posmarowałam ją masłem . Wczesniej nagrzewamy piekarnik na 170 stopni bez turboobiegu i pieczemy okolo 60 minut . Gdy sie zrumieni i zacznie pękać – jest już dobre . Studzimy z uchylonymi drzwiczkami piekarnika , nastepnie wystawiamy i już całkiem wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na noc . Przed podaniem posypać cukrem pudrem . Można też polać polewą cytrynową .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *