Ciasto na pierogi

Składniki ;
- 1 kg mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka – 220 ml
- 1 szklanka wody – 220 ml
- 1/2 szklanki oleju – lub pół na pół olej z rozpuszczonym masłem
- 1/2 łyżeczki kurkumy na kolor – opcjonalnie
Wykonanie ;
Ostatnio kilka osób pytało mnie jak zrobić dobre ciasto na pierogi , dlatego też podaję przepis , z którego sama korzystam .
Ciasto jest bardzo elastyczne , dobrze się wałkuje i nie klei się do podłoża czy do rąk . Po kolei mleko z wodą zagotować i przestudzić . Mąkę przesiać do miski . Ja używam masło z olejem , więc rozpuszczam sporą łyżkę masła i łączę z olejem aby uzyskać pół szklanki – jeśli jest ciut więcej to też się nic nie stanie . Gdy mleko z wodą przestygnie do około 70 st.C. należy je połączyć z mąką i na początku wyrabiać drewnianą łyżką a potem już rękoma . Na koniec dodajemy tłuszcz i dotąd wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Pozostawić pod ściereczką około pół godzinki . Następnie odkroić po kawałku i wałkować placki ,które tylko lekko podsypujemy mąką . Wykrawać krążki czym kto lubi i lepić pierożki . Gotujemy w osolonej wodzie 1 łyżka na 2 litry wody . Od wypłynięcia 3 – 4 minuty . Po odcedzeniu można polać smażoną cebulką lub masłem , ale to zależy jaki macie farsz . Z tej ilości wychodzi 65 pierogów .