Ciasto ucierane z bananami i kruszonką

Ciasto ucierane z bananami i kruszonką

Składniki ;

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • pół kostki masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka zapachu rumowego
  • 1/4 łyżeczki wanilii z Madagaskaru

Na kruszonkę ;

  • 3/4 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 4 łyżki cukry brązowego

oraz  3 banany do wyłożenia na wierzchu


    Wykonanie;

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli . Żółtka utrzeć z cukrem oraz wanilią i zapachem rumowym przez 2 minuty . Dodać masło , ucierać 2 minuty . Następnie dodać jogurt  oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i za każdym razem ucieramy po 2 minuty . Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników . Wyłożyć na blaszkę . Banany pokroić w plastry i ułożyć na cieście lekko dogniatając . Z zimnego masła zagnieść szybko kruszonkę z mąką i cukrem . Posypać ciasto obficie . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec ciasto na turboobiegu przez godzinę . 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *