Ciasto ucierane z bananami i kruszonką
Składniki ;
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- pół kostki masła
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka zapachu rumowego
- 1/4 łyżeczki wanilii z Madagaskaru
Na kruszonkę ;
- 3/4 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 4 łyżki cukry brązowego
oraz 3 banany do wyłożenia na wierzchu
Wykonanie;
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli . Żółtka utrzeć z cukrem oraz wanilią i zapachem rumowym przez 2 minuty . Dodać masło , ucierać 2 minuty . Następnie dodać jogurt oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i za każdym razem ucieramy po 2 minuty . Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników . Wyłożyć na blaszkę . Banany pokroić w plastry i ułożyć na cieście lekko dogniatając . Z zimnego masła zagnieść szybko kruszonkę z mąką i cukrem . Posypać ciasto obficie . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec ciasto na turboobiegu przez godzinę .