Curry z cukinią
Składniki ;
- 200 gram cukinii
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 twarde ogórki kiszone
- 2 duże łyżki curry w proszku ( Madras – polecam)
- 1 łyżeczka curcumy
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- 2 duże łyżki oliwy z oliwek
- 2 spore szczypty soli i pieprzu
Wykonanie ;
Zawsze jest sezon na cukinię dlatego proponuję pastę curry z tego zdrowego warzywa . Z tej ilości składników będzie porcja dla 2 osób na raz . Tą pastę można podać jako samodzielne danie do kanapek lub jako przystawkę – co kto lubi . Cukinię ,czosnek i cebulę drobniutko kroimy . Ogórki posiekać i odłożyć na sitku do odcieknięcia . Na oliwce z oliwek przesmażam cebulkę i dodaję czosnek . Jak już cebula nam się zeszkli dodajemy cukinię , przyprawy i mleczko kokosowe . Dusić pod przykryciem do miękkości około 20 minut . 3/4 masy przecieram przez sitko a 1/4 pozostawiam , zeby były kawałki dla różnicy konsystencji . Po ostygnięciu dodać posiekane ogóreczki kiszone lub konserwowe delikatne . Zimną pastę curry uwielbiam na liściach cykorii , jest świetnym dodatkiem nawet do kurczaka .