Deser Creme Brulee
Składniki na 8 osób ;
- 0 , 5 litra mleka
- 0 , 4 l śmietany 30 %
- 120 gram cukru
- 200 gram cassonady lub brązowego cukru
- 8 żółtek
- cukier waniliowy z Madagaskaru
Wykonanie ;
Typowy francuski deser na bazie mleka i śmietany , lubią go dzieci i dorośli i tylko zależnie od urody miseczek może być na duże przyjęcie lub na zwykły deser rodzinny . W wykwintnych restauracjach ma powodzenie , ponieważ jest podawany w malutkich kokilkach , więc nie obciąża żołądka , a jednak deser jest zaliczony . A teraz wykonanie . Rozgrzać piekarnik na 200 stopni z turboobiegiem .
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę . Dodać mleko , śmietankę i cukier waniliowy według uznania . U mnie zawsze sporo , ale to już jak lubicie . Wymieszać i rozlać do miseczek , kokilek , które mogą iść do piekarnika . Wstawić je do naczynia z wodą i do piekarnika na około 25 minut . To zależy jakiej wysokości naczynek użyjecie . Im bardziej płaskie tym szybciej się zapieką , jednak muszą być ścisłe ale miękkie pośrodku . Trzeba sprawdzać . Wystawić i ostudzić . Posypać cassonadą lub brązowym cukrem i opalić z wierzchu . Podawać z kruchym ciasteczkiem lub pierniczkiem . Życzę smacznej degustacji .