Domowy barszcz czerwony

Domowy barszcz czerwony

  • Składniki ;

  • 2 kg buraczków – najlepiej podłużnych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki majeranku
  • 3 litry przegotowanej ostudzonej wody

    Wykonanie ;

Wodę zagotować odstawiś do ostudzenia . Buraczki obrać i pokroić dość drobno . Czosnek obrać i ułożyć na dnie słoja wraz z listkami i zielem angielskim oraz majerankiem . Pokrojone buraczki dodać do słoja . Zalać wodą aby były przykryte . Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce . U mnie jest to na blacie w pobliżu kuchenki gdzie zawsze się coś gotuje . Przez 4-5 dni raz dziennie dobrze zamieszać tak do samego dna . W razie gdy jest trochę piany należy ją zebrać łyżką . Po 5 dniach można zlać do butelek i przechowywać w lodówce do 10 dni . Z tej ilości wyszło mi 2,5 litra soku z buraków pełnego cennych witamin i minerałów . Wystarczy dodać bulionu pól na pół i mamy wspaniały czerwony barszczyk . Oczywiście należy dodać soli , pieprzu , magi i cukru oraz soku z cytryny według własnego smaku . Taki sok z buraka jest wspaniałym energetykiem . Należy pić 1 szklankę dziennie rozcieńczoną wodą z dodatkiem kilku kropli magi  najlepiej rano . Dodaje energii na długi czas oraz pomaga oczyścić organizm z toksyn .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *