Domowy barszcz czerwony
Składniki ;
- 2 kg buraczków – najlepiej podłużnych
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki majeranku
- 3 litry przegotowanej ostudzonej wody
Wykonanie ;
Wodę zagotować odstawiś do ostudzenia . Buraczki obrać i pokroić dość drobno . Czosnek obrać i ułożyć na dnie słoja wraz z listkami i zielem angielskim oraz majerankiem . Pokrojone buraczki dodać do słoja . Zalać wodą aby były przykryte . Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce . U mnie jest to na blacie w pobliżu kuchenki gdzie zawsze się coś gotuje . Przez 4-5 dni raz dziennie dobrze zamieszać tak do samego dna . W razie gdy jest trochę piany należy ją zebrać łyżką . Po 5 dniach można zlać do butelek i przechowywać w lodówce do 10 dni . Z tej ilości wyszło mi 2,5 litra soku z buraków pełnego cennych witamin i minerałów . Wystarczy dodać bulionu pól na pół i mamy wspaniały czerwony barszczyk . Oczywiście należy dodać soli , pieprzu , magi i cukru oraz soku z cytryny według własnego smaku . Taki sok z buraka jest wspaniałym energetykiem . Należy pić 1 szklankę dziennie rozcieńczoną wodą z dodatkiem kilku kropli magi najlepiej rano . Dodaje energii na długi czas oraz pomaga oczyścić organizm z toksyn .