Dorsz pieczony po prowansalsku
Składniki ;
- 1 dorsz bez głowy
- 2 pomidory
- 1-2 małe cukinie
- główka czosnku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka tymianku
- 1 cytryna
- sól , pieprz z młynka
- olej z pestek winogron
- curcuma w proszku
Wykonanie ;
Cytrynę przekroić na pół , z jednej połówki zrobić półplastry a drugą skropić dorsza i odstawić na 10 minut . Pomidory przekroić na pół a kabaczki na grube plastry . Na blachę wyłożyć papier . Skropić olejem , ułożyć pomidory , kabaczki i rybę – znowu skropić delikatnie olejem . Do ryby do środka nasypać przypraw i włożyć plasterki cytryny . Wszystko posypać przyprawami , a na pomidory przecisnąć po 2 ząbki czosnku , resztę czosnku można zapiec razem na blasze . Tak przygotowane danie wstawić na pół godziny do piekarnika z termoobiegiem na 200 st.C. Serwujemy ze świeżą bagietką lub frytkami . Białe wino jest jak najbardziej wskazane do tego dania .