Dorsz w maśle z makaronem na beszamelu
Składniki ;
- 4 porcje dorsza bez ości
- 2 duże łyżki słonego masła do smażenia
- 300 gram makaronu rurki
- sos beszamel ( przepis na blogu )
- natka pietruszki
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz z młynka
Wykonanie ;
Ugotować makaron wg.opisu na opakowaniu . Zrobić sos beszamel ze sporą ilością gałki muszkatołowej . Na patelni rozpuścić masło na małym ogniu . Smażyć rybkę tylko do zabielenia mięsa i odwrócić na drugą stronę . W ten sposób smażona rybka jest bardzo smaczna i rozpływa się w ustach . Ja smażę na maśle solonym , więc używam praktycznie tylko pieprzu na wierzch . Wyłączam ogień i skrapiam sokiem z cytryny . Podaję zawsze na podgrzanym półmisku z makaronem polanym beszamelem i posypuję natką pietruszki oraz pieprzem .