Dorsz w tempurze piwnej

Dorsz w tempurze piwnej

      Składniki ;

  • 120 ml mocnego zimnego piwa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki żytniej żurkowej
  • spora szczypta soli oraz pieprzu
  • troszkę kurkumy na kolor
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • oliwa do smażenia

    Wykonanie ;

Tempura pochodzi z kuchni azjatyckiej , gdzie jest używana na codzień do wszelkiego rodzaju ryb czy owoców morza . Ryby w tempurze zachowują wilgotność i do tego chrupiacy smak . Filety z dorsza , lub innej ryby dzielimy na części – ważne jest żeby ryba była osuszona przed zamaczaniem w tempurze . Przyrządzamy tempurę tuż przed smażeniem ryby . Do miseczki wlać piwo , wbić jajko , dodać obie mąki i wystarczy rozmieszać dobrze widelcem dodając przyprawy . Odczekać okolo 10 minut i w razie potrzeby dodać wody jeśli ciasto jest zbyt ścisłe . Rozgrzać dobrze oliwę w rondelku , musi jej być sporo , aby ryba sie nie kleiła do dna . Obtaczać kawałki ryby za pomocą dwóch widelców i smażyć na złoty kolor z dwóch stron . Osączyć na ręczniku papierowym . Podawać z sosami lub plastrami cytryny . Z tej ilości starczy na 4 – 5 filetów . 

Jeśli wam zostanie to możecie usmażyć placuszki z tempury , gwarantuję że są pyszne tak do piwa jak i same nawet jako dodatek do ryby .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *