Dorsz z estragonem i curry
Składniki ;
- 300 gram polędwiczki z dorsza
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 mała cebulka
- łyżka soku z cytryny
- łyżka posiekanego świeżego estragonu
- pół łyżeczki curry
- szklanka śmietany
- sól i pieprz
Wykonanie ;
Dorsza pokroić w paski i skropić cytryną . Marchewkę i cukinię pokroić . Wszystko podsmażyć na patelni lub w woku – tutaj bez tłuszczu podsmażyłam ,ale można dać trochę masła klarowanego . Włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać śmietaną wymieszaną z przyprawami oraz estragonem . Zapiec w piekarniku na 180 st.C. przez 15 minut i gotowe . Można podawać jak ktoś lubi z pieczywem , ryżem czy też makaronem . Wino białe półwytrawne pasuje do tego dania wybornie .