drożdżowe Bułeczki śniadaniowe bez wyrastania
Składniki ;
- 1 łyżka sezamu białego
- 550 gram mąki typ 480
- 40 gram świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 300 ml. Ciepłej wody
Wykonanie;
Mąkę przesiać do miski , utworzyć dołek , do którego włożyć pokruszone drożdże , cukier i sól . Powoli wlewać ciepłą wodę jednocześnie zagniatając ciasto . Na sam koniec wlać olej i bardzo dobrze wyrobić aż ciasto będzie samo odchodziło od ręki . Formować bułeczki . Z tej porcji wyszło mi 12 małych bułeczek . Ponacinać nożem-ja to robię nożyczkami , posmarować wodą i posypać sezamem . W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 200st.C. Piec 20 minut z turboobiegiem . Są bardzo smaczne nawet po 2 dniach odgrzane w tosterze .