Flaki wołowe
Zakupy ;
- 1 kg czystych flaków wołowych
- 1 kg wołowiny na rosół
- włoszczyzna z 1 cebulą
- oraz 1 marchew,1 pietruszka i pół selera utarte na tarce o grubych oczkach
- listki laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
- majeranek
- papryka słodka 1 łyżka
Na zasmażkę ;
- 2 łyżki mąki
- cwiartka masła
Wykonanie ;
Z włoszczyzny i wołowiny ugotować esencjonalny rosół . Dodać już po zagotowaniu i odszumowaniu 4 listki laurowe , ziele angielskie ok 5 ziaren , sól , pieprz i cebulę opaloną na ogniu . Po ugotowaniu rosołu wszystkie składniki wyjać z niego . Wsypać opłukane wrzątkiem flaki . Pogotować prawie do miekkości . Gdy flaki są prawie miekkie dodać znowu 3 listki laurowe , 4-5 ziaren ziela angielskiego , oraz utarte jarzyny i 1 dużą łyżkę majeranku . Pogotować na małym ogniu około 15 minut . Z masła i mąki zrobić zlocistą zasmażkę . Dodać do garnka z flakami zwiekszając ogień . Pogotować 5 minut i wyłączyć . Na koniec dodać 1 łyżkę słodkiej papryki i jeszcze łyżkę majeranku . Sól i pieprz wg.smaku , jednak flaki lubią być pieprzne . Ja podaję z bułką , jednak w innych regionach są podawane też z chlebem .