Flaki wołowe

Flaki wołowe

     Składniki ;

  • 2 litry rosołu wołowego
  • 80 dkg pokrojonych flaków wołowych
  • 1 spora marchew
  • pół małego selera
  • 1 spora pietruszka
  • 3 listki laurowe , 4 ziarna ziela angielskiego ,  1 duża łyżka słodkiej węgierskiej papryki , 1 łyżka stołowa majeranku , sól i pieprz

    Wykonanie ;

Wcześniej ugotowany rosół na wołowinie odcedzić do większego garnka , dodać flaki i gotować około 40 minut z przyprawami , aby flaki były miękkie . W tym czasie obrać jarzyny i zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Dodać do flaków na 10 minut przed wyłączeniem ognia . Można też dodać wołowinę z rosołu pokrojoną w cienkie paski jak ktoś lubi . Flaczki po warszawsku tym się różnią od flaków wołowych , że nie mają zasmażki , tylko sam majeranek dosypujemy na koniec . W wersji tzw. ogólnokrajowej robimy zasmażkę na maśle – 1/4 kostki masła rozgrzać na patelni i dodać 1 stołową  łyżkę mąki , przesmażyć na złoty kolor i rozrobić rosołem . Wlać do garnka z flakami i pogotować 5 minut . Podajemy zawsze z bułką lub bagietką .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *