Galaretka na białym winie – wariacje na temat
Składniki ;
- 400 ml wina białego Gewurztraminer
- 100 ml wrzątku
- żelatyna – ilość wg. opisu na opakowaniu na pół litra płynu
- pół łyżeczki soku z cytryny
- sól , kurkuma , pieprz biały
- 2 listki laurowe , 3 ziarenka ziela angielskiego
- jajko na twardo
- szynka
- 2 – 3 pomidorki koktailowe
Wykonanie ;
Taka propozycja na ładne danie jako przystawka , lub lekka kolacja . Ładnie wygląda i tak samo smakuje . Można podać z sosem chrzanowym lub majonezem cytrynowym do pełni smaku . Do miski wlać 100 ml wrzątku , wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia . Dodać sok z cytryny , trochę soli – dosłownie szczyptę kurkumy też szczyptę na kolorek i biały pieprz . Wszystko pomieszać do rozpuszczenia składników . Dodać 400 ml wina oraz listki i ziele angielskie . Wymieszać , gdy praktycznie ostygnie nasza galaretka zalać jajko na twardo z szynką i kawałkami pomidorków koktailowych . Ładnie będą wyglądały też oliwki w tej galaretce . Druga propozycja to mielone pieczone w cieście francuskim z dziurką z wierzchu . Podczas pieczenia wytwarza się wolna przestrzeń między mięsem a ciastem – galaretka ją wypełnia i mamy ładne danie tanim kosztem . Podajemy z kolorową sałatą dla przyjemności wizualnej . Propozycja akurat tego wina na galaretkę wzięła się z obserwacji francuskich dań , gdzie zawsze galaretka jest na winie Gewurztraminer ewentualnie królewska na szampanie .