Galaretka na białym winie – wariacje na temat

Galaretka na białym winie – wariacje na temat

      Składniki ;

  • 400 ml wina białego Gewurztraminer
  • 100 ml wrzątku
  • żelatyna – ilość wg. opisu na opakowaniu na pół litra płynu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • sól , kurkuma , pieprz biały
  • 2 listki laurowe , 3 ziarenka ziela angielskiego
  • jajko na twardo
  • szynka
  • 2 – 3 pomidorki koktailowe

    Wykonanie ;

Taka propozycja na ładne danie jako przystawka , lub lekka kolacja . Ładnie wygląda i tak samo smakuje . Można podać z sosem chrzanowym lub majonezem cytrynowym do pełni smaku . Do miski wlać 100 ml wrzątku , wsypać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia . Dodać sok z cytryny , trochę soli – dosłownie szczyptę kurkumy też szczyptę na kolorek i biały pieprz . Wszystko pomieszać do rozpuszczenia składników . Dodać 400 ml wina oraz listki i ziele angielskie . Wymieszać , gdy praktycznie ostygnie nasza galaretka zalać jajko na twardo z szynką i kawałkami pomidorków koktailowych . Ładnie będą wyglądały też oliwki w tej galaretce . Druga propozycja to mielone pieczone w cieście francuskim z dziurką z wierzchu  . Podczas pieczenia wytwarza się wolna przestrzeń między mięsem a ciastem – galaretka ją wypełnia i mamy ładne danie tanim kosztem . Podajemy z kolorową sałatą dla przyjemności wizualnej . Propozycja akurat tego wina na galaretkę wzięła się z obserwacji francuskich dań , gdzie zawsze galaretka jest na winie Gewurztraminer ewentualnie królewska na szampanie .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *