Gołąbki warzywne z kminkiem wege
Składniki ;
- 1 duża kapusta włoska
- 3 papryki czerwone
- 3 marchewki dość duże
- kawałek białej kapusty
- pół selera
- por
- 1 pietruszka
- kalarepa
- sól,pieprz,kminek,majeranek i 4 listki laurowe
- natka pietruszki
Wykonanie ;
Kapustę włoską sparzyć , zdjąć liście pojedyńczo odejmując nożykiem gruby nerw . Marchewkę po obraniu zetrzeć na grubych oczkach , resztę jarzyn pokroić w paseczki typu julienne . Wszystkie jarzyny wymieszać z ziołami . Nakładać na liście kapusty włoskiej i ścisło zawijać . Układać też ścisło w garnku przesypując kminkiem . Zalać wodą , posolić i jeszcze posypać kminkiem . Gotować na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem . Kto lubi można podać z dodatkiem 1 łyżki koncemtratu pomidorowego .