Gruszki w czerwonym winie
Składniki ;
- 4 gruszki konferencja na 4 osoby
- 200 gram cukru – u mnie brązowy
- 160 gram masła
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka wody różanej
- 2 laski cynamonu
- 4 gwiazdy anyżu
Wykonanie ;
Takie wytrawne gruszki są wspaniałym dodatkiem do każdej pieczeni . W rondelku wymieszać wino – najlepsze mocne portugalskie , wodę różaną – można dostać w sklepach tureckich lub marokańskich , cukier i masło . Dodać cynamon i gwiazdy anyżu . Obrać gruszki , zostawić ogonki . Zagotować wino z pozostałymi składnikami , zmniejszyć ogień i włożyć gruszki . Pogotować około 15 – 20 minut często przekręcając owoce . Pozostawić do wystudzenia pod przykryciem . Najlepiej ugotować je dzień przed przyjęciem . Ostudzone gruszki wyłożyć na półmisek , a pozostały płyn zredukować . Podawać chłodne gruszki z ciepłym sosem winnym . Jeśli nie macie wody różanej to można dodać zwykłą wodę i zamiast cukru miód smakowy .