Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie

      Składniki ;

  • 4 gruszki konferencja na 4 osoby
  • 200 gram cukru – u mnie brązowy
  • 160 gram masła
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 1 szklanka wody różanej
  • 2 laski cynamonu
  • 4 gwiazdy anyżu

    Wykonanie ;

Takie wytrawne gruszki są wspaniałym dodatkiem do każdej pieczeni . W rondelku wymieszać wino – najlepsze mocne portugalskie , wodę różaną – można dostać w sklepach tureckich lub marokańskich , cukier i masło . Dodać cynamon i gwiazdy anyżu . Obrać gruszki , zostawić ogonki . Zagotować wino z pozostałymi składnikami , zmniejszyć ogień i włożyć gruszki . Pogotować około 15 – 20 minut często przekręcając owoce . Pozostawić do wystudzenia pod przykryciem . Najlepiej ugotować je dzień przed przyjęciem . Ostudzone gruszki wyłożyć na półmisek , a pozostały płyn zredukować . Podawać chłodne gruszki z ciepłym sosem winnym . Jeśli nie macie wody różanej to można dodać zwykłą wodę i zamiast cukru miód smakowy .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *