Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

      Składniki ;

  • 3 czubate szklanki mąki tortowej
  • 6 dkg świeżych drożdży
  • czubata szklanka kwaśnej , gęstej śmietany
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • szklanka cukru
  • ćwierć małej łyżeczki kurkumy
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • nadzienie wedlug uznania

    Wykonanie ;

Pyszne , mięciutkie rogaliki – na każdą okazję . Tutaj akurat bez nadzienia , ale możecie nadziewać serem , powidłami czy też czekoladą . Są świeże na drugi dzień , można śmiało zajadać na śniadanie . Drożdże zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą , wtedy dodajemy śmietanę i bardzo dobrze mieszamy . W wiekszej misce wymieszać mąkę z pozostałymi składnikami , a na końcu wlać zaczyn z drożdży i śmietany . Ciasto należy wyrobić do momentu aż będzie ładnie odchodziło od rąk . Podsypać mąką w razie potrzeby . Odstawić pod sciereczką na około 20 minut . Odciąć kawałek ciasta , rozwałkować na okrągły placek , który następnie pokroić w trójkąty . Jeśli chcecie nadziać to nadzienie kładziemy na podstawie trojkata i zwijamy scisło aż do czubka . Moje rogaliki są zawijane kilka razy – naciagałam ciasto , dlatego mają tyle zwojów . Rozłożyć luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Posmarować rozbełtanym jajkiem . Rozgrzać piekarnik na 180 stopni C. z turboobiegiem . Pieczemy do uzyskania złotego koloru około 20 minut , zależnie od piekarnika . Kolor ciasta jest bardziej żółty od kurkumy , dlatego zawsze jej dodaję do ciast .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *