Gulasz z fasolą po portugalsku – feijoada
Składniki ;
- 0 , 5 kg – do 1 kg chudej wołowiny z pręgi pokrojonej w kostkę
- pół główki niedużej białej kapusty
- 0 , 5 kg ugotowanej czerwonej fasoli
- 3 – 4 pomidory lub koncentrat pomidorowy
- cebula dość duża
- 1 – 2 marchewki
- tłuszcz do smażenia – u mnie oliwka z oliwek
- sól , pieprz , listek laurowy , zioła prowansalskie wg. uznania
- 3/4 litra bulionu wołowego
Wykonanie ;
Faijoada to portugalski gulasz robiony na bazie czerwonej lub czarnej fasoli . To właściwie jest potrawa pasterzy , którzy z resztek mięsa i fasoli robili to danie . Mięsa powinno być sporo , mogą być różne gatunki , jednak ten przepis jest z wołowiną z pręgi . Potrawa ta jest bardzo znana w dawnych koloniach Portugalskich takich jak Brazylia , Angola czy Wyspy Zielonego Przylądka . Gulasz ten jest też znany w Hiszpanii pod nazwą estofado i jest podawany z ziemniakami – jak ja to zrobiłam też . W portugalskiej wersji jest podawany z ryżem .
Bardzo trudno tutaj dokładnie wyliczyć ile czego powinno być w tym gulaszu – myślę , że każdy sobie dośpiewa co mu w duszy gra i doda coś od siebie . Tutaj jest baza . Wołowinę kroimy w kostkę i dusimy z cebulką i marchewką na tłuszczu podlewając bulionem jak zwykły gulasz . Dzień wcześniej namoczoną fasolę ugotować oddzielnie do miękkości . Gdy gulasz mięknie dodać kapustę pokrojoną w spore kawałki , pomidory i przyprawy . Podlewać bulionem w razie potrzeby . Pod koniec dodać fasolę z częścią wody z dna z gotowania fasoli – to będzie naturalny zagęstnik . Potrawa ma być lekko rzadka , żeby móc ją podać z ryżem czy ziemniakami . Jest bardzo podzielna , świetna na większe grono głodniaków . Smacznego życzę kochani . Można w tej potrawie użyć nawet owoców morza – wyczytałam , jednak nie robiłam jeszcze w ten sposób , więc opinii brak .