Jagodzianki z kruszonką od Krysi

Jagodzianki z kruszonką od Krysi

      Składniki ;

  • 1 kg mąki pszennej
  • 12 dkg drożdży
  • 2 szklanki dobrze ciepłego mleka – tutaj mleko bez laktozy , może być roślinne
  • 8 żółtek i 2 całe jajka
  • 100 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku – opcjonalnie
  • skórka otarta z cytryny
  • zapach rumowy lub arakowy
  • 1/4 łyżeczki wanilii z Madagaskaru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • na kruszonkę – 50 – 60 gram zimnego masła, tyle samo cukru i mąki do zagniecenia
  • jagody lub inne owoce + kisiel cytrynowy suchy i dżem jagodowy lub truskawkowy do nadzienia

    Wykonanie ;

Kto nie lubi jagodzianek? Pytanko retoryczne , a jeszcze w sezonie jagodowym w ogóle nie na miejscu , dlatego też podzielę się z Wami przepisem , który dostałam od Koleżanki Krysi , jednak jest on ciut zmodyfikowany przeze mnie . Z połowy przepisu wyszło mi 12 sporych bułeczek . Mąkę przesiać do miski . Odjąć 2 łyżki do rozczynu . Dodac do mąki sól , kurkumę , wanilię , skórkę z cytryny , zapachy i wymieszać łyżką . W oddzielnej misce ubić żółtka i jajka z cukrem i dodać ajerkoniak , a w międzyczasie zrobić rozczyn z pół szklanki mleka , drożdży , łyżki cukru i 2 łyżek mąki i niech rośnie . Ubite jajka połączyć z mąką , wlać rozczyn , resztę ciepłego mleka i rozpuszczone masło i dobrze wyrobić . Ja to robię na początku szpatułką a potem ręcznie . Kto ma robota , może się nim posłużyć . Pozostawiamy do wyrośnięcia . Owoce świeże łączę z dżemem i  kisielem , a jeśli z mrożonki to dzień wcześniej zostawić na sitku nad garnuszkiem , żeby pozbyć się soku . Można zrobić nadzienie serowe z sera z jogurtem gruszkowym i suchym kisielem cytrynowym . Kruszonkę posiekać na desce , a potem szybko zagnieść i rozdrobnić ,dodać mąki jeśli jest za mokra . Po wyrośnięciu ciasto przerobić , zrobić wałki , odkrawać w miarę równe kawałki , spłaszczyć i na każdym położyć 1 łyżeczkę nadzienia . Zlepić , układać na blaszce z papierem do pieczenia do wyrośnięcia . Posmarować jajkiem , posypać kruszonką . Piec w temp.190 stopni C. około 30 – 40 minut do ładnego zrumienienia , to zależy od wielkości bułek i piekarnika. Tutaj nie miałam turboobiegu . Szybko znikają – to jest ich zaleta .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *