Jajko w papryce z piekarnika
Składniki ;
- 1 czerwona papryka na 2 osoby
- 2 jajka
- 2 łyżki utartego sera – dla wegetarian bez sera
- garść szczypioru
- 2 małe zielone papryczki chilli
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie ;
Alternatywny sposób na śniadanie inaczej z dużą zawartością witamin czyli zdrowo i kolorowo . Paprykę rozkroic po długości i oczyścić z nasion . W rondlu zagotować osoloną wodę i wrzucić paprykę na około 10 minut – gotując na szybko . Posiekać szczypior i papryczki , rozgrzać piekarnik na 200 st. C. na turboobiegu. Odcedzić paprykę i do jeszcze gorącej wrzucić posiekane papryczki chilli , po łyżce sera oraz przykryć szczypiorem oraz solą i pieprzem . Na blaszkę do pieczenia wlać olej , ułożyć delikatnie papryki i wstawić do piekarnika na 10 do 20 minut . To zależy jak bardzo ścięte jajka lubicie . U mnie były 10 minut i są tylko lekko ścięte jak jajko na miękko . Jajko w ten sposób jest pyszne , niskokaloryczne i dodaje energii na cały dzień jeśli zjecie je na śniadanie . To może być o każdej porze dnia i naprawdę szybko się robi a jeszcze szybciej zjada .