Jajko Konia na blinach
Składniki na 4 bliny ;
- 20 dkg mąki gryczanej lub chlebowej
- 200 – 220 ml mleka
- 1 duże jajko
- duża szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka rozpuszczonego masła
- olej do smażenia
Składniki na sos ;
- 1 duża cebula
- 1 duży koncentrat pomidorowy
- 200 ml śmietanki w płynie
- 1 łyżka gęstej śmietany
- sól , pieprz , curcuma do smaku
- natka pietruszki
- oliwka i masło do smażenia
- parmezan – opcjonalnie do posypania
- 1 jajko sadzone na osobę
Wykonanie ;
Wysłuchałam w radiu belgijskim pewnej aktorki , która bardzo tęskni za takim daniem w restauracji . Tak mi się spodobało to proste i delikatne danie , że muszę się z wami nim natychmiast podzielić . Już sama nazwa mnie zaintrygowala – oeuf a cheval czyli dosłownie jajo konia ?, dlatego dziś zrealizowałam przepisik . Zaczęłam od blin , trochę innych ponieważ na proszku do pieczenia . Sposób przygotowania dokładnie jak naleśników . Ma być dość gęste ciasto . Przykryć i odstawić na godzinkę . Podgrzać talerze w piekarniku , żeby danie nam nie wystygło szybko . Sos zaczynamy od posiekania cebulki dość drobno . Usmażyć do zeszklenia , żeby była przezroczysta , nie rumiana . Dodać koncentrat pomidorowy i śmietankę i śmietanę , sos ma być dość gesty – zagotować , wyłączyć ogień , dodać natkę pietruszki . Usmażyć bliny . Usmażyć jajka sadzone na oddzielnej patelni pod przykryciem , żeby żółtko też się ścięło . Ukladamy na ciepłym talerzu bliny , sporo sosu i na to jajko sadzone . Można posypać parmezanem . Podałam z młodą fasolką mamut w maśle . To jest porcja dla dwóch osób , ale śmiało możecie zrobić podwójną , bo szybko znika . Zwykłe jajko w nowej szacie .
Wszystko apetyczne