Jajko Konia na blinach

Jajko Konia na blinach

     Składniki na 4 bliny ;

  • 20 dkg mąki gryczanej lub chlebowej
  • 200 – 220 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • duża szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka rozpuszczonego masła
  • olej do smażenia

Składniki na sos ;

  • 1 duża cebula
  • 1 duży koncentrat pomidorowy
  • 200 ml śmietanki w płynie
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • sól , pieprz , curcuma do smaku
  • natka pietruszki
  • oliwka i masło do smażenia
  • parmezan – opcjonalnie do posypania
  • 1 jajko sadzone na osobę


  • Wykonanie ;

Wysłuchałam w radiu belgijskim pewnej aktorki , która bardzo tęskni za takim daniem w restauracji . Tak mi się spodobało to proste i delikatne danie , że muszę się z wami nim natychmiast podzielić . Już sama nazwa mnie zaintrygowala – oeuf a cheval czyli dosłownie jajo konia ?, dlatego dziś zrealizowałam przepisik . Zaczęłam od blin , trochę innych ponieważ na proszku do pieczenia . Sposób przygotowania dokładnie jak naleśników . Ma być dość gęste ciasto . Przykryć i odstawić na godzinkę . Podgrzać talerze w piekarniku , żeby danie nam nie wystygło szybko . Sos zaczynamy od posiekania cebulki dość drobno . Usmażyć do zeszklenia , żeby była przezroczysta , nie rumiana . Dodać koncentrat pomidorowy i śmietankę i śmietanę , sos ma być dość gesty – zagotować , wyłączyć ogień , dodać natkę pietruszki . Usmażyć bliny . Usmażyć jajka sadzone na oddzielnej patelni pod przykryciem , żeby żółtko też się ścięło . Ukladamy na ciepłym talerzu bliny , sporo sosu i na to jajko sadzone . Można posypać parmezanem . Podałam z młodą fasolką mamut w maśle . To jest porcja dla dwóch osób , ale śmiało możecie zrobić podwójną , bo szybko znika . Zwykłe jajko w nowej szacie .



1 thought on “Jajko Konia na blinach”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *