Kaczka duszona z jabłkami
Składniki ;
- 2 udka i 2 skrzydełka z kaczki
- 1 duże kwaśne jabłko
- majeranek,sól,pieprz
- kilka szparagów
- 2-3 łyżki oliwy
- kasza jęczmienna
Wykonanie ;
Na patelni rozgrzać tłuszcz . Na dużym ogniu obsmażyć udka oraz skrzydełka na rumiano . Dodać pokrojone jabłko , sól , pieprz oraz majeranek . Podlać pół szklanki wody . Dusić do miękkości – pół godziny . W tym czasie ugotować kaszę wg. przepisu na opakowaniu . Ugotować szparagi , najlepiej na parze . Normalnie w wodzie nie przekraczamy 12 minut gotowania , aby były jędrne i smaczne . Pod koniec duszenia kaczki zdjąć pokrywkę aby zredukować powstały sos . Nie zagęszczać . Podawać kaczkę z kaszą i szparagami z sosem z jabłka . Do tego dania pasuje różowe jak i czerwone wino . Zależy od pory dnia czy jemy to na obiad czy na kolację . Wieczorem zdecydowanie to drugie wino polecam .
a jak by tak ..całą kaczkę????
Oczywiście,że można całą kaczkę zrobić w ten sposób .