Kaczka duszona z jabłkami

Kaczka duszona z jabłkami

    Składniki ;

  • 2 udka i 2 skrzydełka z kaczki
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • majeranek,sól,pieprz
  • kilka szparagów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kasza jęczmienna

    Wykonanie ;

Na patelni rozgrzać tłuszcz . Na dużym ogniu obsmażyć udka oraz skrzydełka na rumiano . Dodać pokrojone jabłko , sól , pieprz oraz majeranek . Podlać pół szklanki wody . Dusić do miękkości – pół godziny  . W tym czasie ugotować kaszę wg. przepisu na opakowaniu . Ugotować szparagi , najlepiej na parze . Normalnie w wodzie nie przekraczamy 12 minut gotowania , aby były jędrne i smaczne . Pod koniec duszenia kaczki zdjąć pokrywkę aby zredukować powstały sos . Nie zagęszczać . Podawać kaczkę z kaszą i szparagami z sosem z jabłka . Do tego dania pasuje różowe jak i czerwone wino . Zależy od pory dnia czy jemy to na obiad czy na kolację . Wieczorem zdecydowanie to drugie wino polecam .

 



2 thoughts on “Kaczka duszona z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *