Kaczka po Pekińsku – Przepis Francuski – Canard Laque
Składniki ;
- 1 kaczka około 1 , 80 kg
- sok z 1 dużej mandarynki lub pomarańczy
- 3 łyżki miodu – lub cukier trzcinowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu figowego
- 1 łyżka pikantnej maggi
- 1 łyżka melassy
- 1 łyżka sosu sojowego
- kieliszek białego Porto lub Vermutu
- pieprz , cynamon , utarty imbir , szczypta soli
dwa jabłka , ryż jaśminowy , łyżka masła , rodzynki i płatki migdałowe – do podania
Wykonanie ;
Taką kaczkę jadałam bardzo często mieszkając w Belgii w swojej Chińskiej restauracji chyba od ponad 15 lat . Wszystkich swoich gości z Polski tam zapraszałam i każdy chciał jeszcze wrócić na taką pyszną kaczkę . Wszystkie większe przyjęcia właśnie odbywały się u Chinki z wielkim sukcesem i przytupem , nie wspomnę już o Sylwestrze na 300 osób . Co prawda jest trochę pracochłonna , ale warta uwagi . Ten przepis jest według francuskiego szefa kuchni . Po upieczeniu skórka jest chrupiąca , a mięso mięciutkie i właśnie o to chodzi . Jeśli chcecie upiec całą kaczkę to czas obgotowania wynosi 7 minut , jeśli w ćwiartkach to 4 minuty . Kaczkę podzieliłam na ćwiartki z nóżkami , skrzydełka i piersi wykroiłam całe ze skórką od kości . W rondlu zagotować 4 litry wody . Wrzucić wykrojone części na wrzątek i obgotować 4 minuty . Wyjąć na reczniki papierowe . Bardzo dobrze wysuszyć zmieniając ręczniki . Wystudzić kilka godzin – u mnie było do jutra . Nie zostawiać na papierze a w ściereczce i w lodówce . Na drugi dzień przygotować sos z pozostałych podanych składników i pomalować kaczkę tą miksturą . Resztę wlać do naczynia . Odstawić kaczkę do lodówki – co 2 godziny przewracać porcje w naczyniu . Ja trzymałam około 12 godzin , potem piekłam . Do żeliwnej brytfanny wyłożyłam części kaczki , polałam pozostałym sosem . Piekłam 40 minut na 200 st. C. a następnie 40 minut na 130 st. C. Co jakiś czas polać kaczkę wytworzonym sosem .
W czasie pieczenia ugotować ryż jaśminowy , a rodzynki zalać wrzątkiem . Płatki migdałowe grillowałam na suchej patelni na złoty kolor . Gdy ryż jest już ugotowany – odsączyć rodzynki i dodać do ryżu razem z dużą łyżką masła . Podawać porcję kaczki z ryżem obok posypanym płatkami migdałowymi . Polać wytworzonym sosem . Warzywa według uznania . Tutaj bukiet jarzyn z masłem , ale świetnie się sprawdzi zielony groszek lub sałata . Oczywiście do tak zacnej kaczki polecam dobre wino białe – Porto .