Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

     Składniki  ;

  • 400 gram mąki pszennej tortowej
  • 150 gram kakao gorzkiego do wypieków
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram cukru
  • 4 jajka M
  • 180 gram jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 170 gram masła
  • 1,5  szklanki wody
  • 1 cukier waniliowy Burboński
  • szczypta soli
  • 500 gram malin – lub wiśni świeżych
  • kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji – opcjonalnie

      Na polewę ;

  • 250 gram gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • złoto w sprayu do wykończenia – według uznania

    Wykonanie ;

Bardzo wilgotne ciasto czekoladowe , które szybko znika z talerzyków . Banalne ciasto , które dzięki ładnej dekoracji staje się nawet ciastem na większe okazje . Tutaj jest z malinami , ale mogą to być wiśnie , nawet można użyć mrożonych , po prostu ciasto będzie wilgotniejsze . Do rondelka wlewamy wodę , dodajemy masło z solą i doprowadzamy do zagotowania . W misce wymieszać suche składniki i powoli wlewać masło oraz dodać po jednym jajku i jogurt lub maślankę . Ciągle mieszamy robotem na wolnych obrotach , pod koniec ucieramy szybciej i jeszcze kilka minut po połączeniu składników  aż masa będzie jednolita . Wsypujemy owoce i mieszamy szpatułką . Zostawić trochę owoców do dekoracji . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia . Wylać ciasto . Pieczemy około 50 minut na 180 st C. do suchego patyczka . Wyjąć na kratkę i przestudzić . W rondelku rozgrzać kremówkę i wrzucić kawałki czekolady – doprowadzić do rozpuszczenia ciągle mieszając . Po lekkim przestudzeniu polać ciasto polewą . Gdy całkiem wystygnie udekorować owocami oraz spryskać złotym sprayem jeśli taki jest akurat w domu . Życzę smacznego degustowania .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *