Łazanki Czanieckie z kapustą z grzybami i olejem z ostropestu

Łazanki Czanieckie z kapustą z grzybami i olejem z ostropestu

      Składniki ;

  • 160 gram makaronu  łazanki 5 jajecznego – Czaniecki
  • 80 dkg kapusty kiszonej
  • 15 podgrzybków suszonych – same kapelusze
  • 1 cebula
  • 10 suszonych śliwek bez pestek oraz 1 małe kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 5 łyżek oliwy do smażenia
  • 8 – 10 łyżek oleju z ostropestu
  • sól , pieprz , 3 listki laurowe , 5 ziaren ziela angielskiego , duża łyżka majeranku

    Wykonanie ;

Banalnie proste jedzonko , jednak smak w prostocie się kryje . Nie musi być drogo , żeby gościom smakowało . Oczywiście można dodać jakiś akcent mięsny , jednak tutaj danie jest postne i wegetariańskie też może być . Dzień wcześniej namoczyć grzyby w dwóch szklankach wody . Na oliwie do smażenia obsmażyć na złoto pokrojoną w piórka cebulę . Dodać kapustę , pokrojone śliwki ,  jabłko oraz grzyby w całości . Dodać przyprawy i podlać wodą od moczenia grzybów . Dusić pod przykryciem godzinę często mieszając i w razie potrzeby dolewając wody , ale nie za dużo . Makaron gotujemy na końcu wg. opisu na opakowaniu . Układamy na talerzach wianek z miękkiej kapusty z grzybami , w środek kładziemy osączony makaron . Polewamy każdą porcję makaronu czaniecki 4 łyżkami oleju z ostropestu i możemy podawać natychmiast . Polecam do tego białe półsłodkie lekkie wino dobrze schłodzone .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *