Kotleciki jagniece
Składniki ;
- 1 kg kotlecików jagnięcych tzw. górki
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże łyżki ziół prowansalskich
- sól , pieprz z młynka lub tłuczony
- 1 duży pomidor na osobę
- 1 cebula
Wykonanie ;
Dzień wcześniej marynujemy mięso . Czosnek posiekać dość grubo , dodać zioła i 3 łyżki oliwy oraz pieprz i dobrze natrzeć kotleciki . W zamkniętym naczyniu wstawić do lodówki do jutra . Nastepnego dnia wyłożyć papier do pieczenia na blaszkę i pędzelkiem posmarować oliwką . Wyłożyć kotleciki z całą marynatą na blaszkę oraz cebulę przekrojoną na pół też posmarowaną marynatą . Piec w piekarniku rozgrzanym na 190 st. C. z turboobiegiem przez 40 minut . W międzyczasie pomidory przekroić na pół w poprzek , polać oliwką i posypać ziołami i ciut czosnkiem ( tu już używam suszonego czosnku ) . Dołączyć do mięsa na około 10 minut przed końcem pieczenia . Podawać z fasolką polaną przesmażoną cebulką na oliwce i ryżem lub z ziemniakami w ziołach z pieca . Jest to danie które , sprawdza sie zarówno z piekarnika jak i z grilla i wspaniale smakuje z kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina np. Montepulciano d’Abruzzo ale to już wg. smaku i gustu każdego z Was.